2010 Sluitingwedstrijden Roermond (by Gerard Jacobs)

Home Forums Verslagen 2010 Sluitingwedstrijden Roermond (by Gerard Jacobs)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #386
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Sluitingwedstrijden Roermond 2010

  Nooit op het linkje verslagen geklikt, maar er staan er veel, en nog vaak bekeken ook. Dan mag de sluitingswedstrijd in Roermond niet ontbreken. Met veel plezier de 2009 versie van Hero gelezen.

  Vanuit het meest diepe zuiden en ook nog 3 zeilende kinderen is zelf meedoen aan een nationale Finn wedstrijd een hele onderneming die dan ook maar sporadisch ondernomen wordt.
  Met de grindplas in Maastricht als thuiswater is Roermond natuurlijk nagenoeg een thuiswedstrijd, dus kersverse Ridder Fons laten weten dat ik er weer eens bij ben. Twee Finnende Walen van mijn vereniging de Waolenwiert zouden ook meedoen, maar blijkbaar is mijn Frans wat roestig want ze komen niet opdagen. 7 bootjes aan de start dus. Ook leuk.

  Zaterdag om 12.00 de eerste start. Dus om 9.00 wegrijden is ruim zat. Luxe. Het waait stevig door, met flinke vlagen. En vies koud. Na de Jeugd, Handicap en de Lasers mogen de Finnen weg. Ynglings en 16m2 daarna. De startlijn is breed zat en ligt goed, dus een goede start is vrij makkelijk te maken. De grindplassen staan bekend om wat minder wind, de vele shifts, windbanen en vlagen. Veel geprik en gedoe. Met harde wind is dit helaas niet anders. Vlakker, boller, overloop in, overloop uit. Hard hangen. Niet gewend. Vermoeiend hoor.

  Op het kruisrak kom ik Paul, Chiel en Fons vaak tegen dus dat is al best aardig. Uiteindelijk 3. Voor de volgende start moeten eerst de andere klassen allemaal binnen zijn, daar gaat helaas veel tijd overheen. Daar warm je niet echt van op. Jaloers kijk ik naar Paul. Hij doet zijn bootreclame eer aan door ergens in het vooronder een enorme doorwerkjas op te diepen.

  Tweede manche ook weer lekker knallen. Op weg naar de benedenboei gijpt Chiel naar bakboord en krijg ik vervolgens het vriendelijke verzoek naar stuurboord uit te wijken. Ik zie het nut van dit “duel” niet zo in, behalve dat Paul daar van kan gaan profiteren. Ik geef wat al te fanatiek mijn mening. Maar ja, het mag natuurlijk wel. Straks aan de bar maar ff goedmaken. De race wordt overigens door Paul gewonnen.

  Weer lekker afkoelen, letterlijk en figuurlijk, wachtend op de volgende start. De wind trekt nog verder door en het begint ook nog te regenen. Fijn. Op weg naar het tweede kruisrak is het beste er wel af. Dit ben ik niet gewend. Slagen worden slordig en hangen gaat serieus pijn doen. Dan schiet ook nog het touwtje van de hangband los. Schlemielig tuimel ik achterover het water in terwijl de boot omslaat. Joystick loslaten, want pas nieuw, zonde, en schoot vooral vasthouden want dan kentert de boot niet door. Wat kun je toch veel bedenken in een fractie van een seconde. Weer in mijn boot zie ik Fons, inmiddels voor me, breed lachend achterom kijken. Tja, materiaalcontrole hoort er ook bij.
  De ruime nette hete douche in het clubhuis is heerlijk.

  De zondag is een stuk vriendelijker. Begint met een kleine 4 en de wind zakt er steeds verder uit. Paul en Chiel varen beide races wat verder weg dan ik eigenlijk nog leuk vind. Zo veel fouten maak ik toch niet? De avond ervoor nog wat gekeuveld over masthelling, buiging en op maat gesneden zeilen. De mannen doen eraan. Ik niet. Ben er altijd wat sceptisch over geweest. Wat valt er aan die ongestaagde klomp nou te trimmen. Spullen los bij elkaar gekocht, mast in het dek in het midden en dan onder zo schuin dat je met een redelijke kracht de giek op het dek trekt, Hoe fout kan dat nu helemaal zijn. Misschien toch maar eens een serieuze klassetraining meepakken.

  Uiteindelijk heeft Paul 1 paaltje meer dan Chiel, en dus 1e. Chiel 2 en ik stijf 3. Een mooie pot, prima wind en water. Mooie vereniging met goede voorzieningen Het weekend na de BKC is misschien wat ongelukkig, maar deze wedstrijd op de Finn kalender verdient absoluut een groter veld.

  Gerard

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.