2010 Boerenkoolcup (by Henk de Jager)

Home Forums Verslagen 2010 Boerenkoolcup (by Henk de Jager)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #388
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Boerenkool Cup 2010 .16-17 Oktober 2010

  Samen met de Star als gast, werd een ieder deze keer verrast. Als nummer 10 (protocol) niet schrijft dan doet de 11e dat. Het was weer een korte maar zeer intensieve 2 daagse happening daar bij Het Witte Huis op Loosdrecht.

  Alles kan natuurlijk niet beschreven worden zoals het werkelijk was, maar ik probeer mijn best te doen en vergeef me als ik iets belangrijks vergeten ben.
  Zoals dat vaak gebeurd wordt de hele week voor de Boerenkool Cup door de fans en zeilers op het internet al zo’n beetje naar het weer en de deelnemers gekeken. De inschrijving liep aardig goed door de laatste weken, dicht naar de 80 deelnemers. Uniek voor onze Finn klasse in het najaar. De Nijkerkers hadden de Harderwijkers alvast wat mee gelokt en er waren dus vele nieuwe gezichten op de wat druilerige en stevige wind waaiende zaterdag ochtend in oktober. De weer en de wind voorspelling voor zaterdag was eigenlijk gunstig te noemen voor de zware harde kern, wat minder voor de nieuwkomers en licht gewichten. Zaterdags veel wind met drukkers tot wel 35 knoopjes uit het mooie noorden en zondags de milde voorspelling uit de zelfde hoek.
  ’s Morgens op de zaterdag al vroeg weg met mijn vriend Peul uit Breukelen, om wat gunstig aan de stijger te kunnen bivakkeren in zijn riante Lounge Tjalk, 40 meter van de kantine was de uiterste limiet .
  Hij verwend me niet vaak, maar een keer per jaar doet ie in een keer alles voor me, meestal als zijn Marianne met de klein kinderen naar Vlieland is. Ze gaan dit nu gelukkig ieder jaar door zetten om dat lichtweer Olafje zijn spelletje te kunnen laten spelen tijdens de Boerenkool klassieker.
  Op de Haven werd het ’s morgens snel druk en het bleek weer dat alles mogelijk was qua parkeer ruimte.
  Roderick C liet nog even bij het uit zijn busje hijsen van zijn boot zien dat het Franse lier vet sneller liep als dat vet uit Pernis. Er werd niets gezegd, want de wedstrijd begint nou eenmaal op de kant, en dat zal nooit veranderen.

  Het betalen en inschrijven bij Hiltje ging dan ook zo van een paar euro voor vrij bier en brood met worst en ’s avonds BK met worst, mosterd en een “uitje” aftikken. In de UNOX zak zat nog een schaats muts a la Kees Verkerk, type jaren 60, nee zeg dit wordt hem helemaal van de winter, dat striktouwtje van Oranje Egyptisch katoen laat er gewoon weer een Elfsteden tocht komen in Februari 2011.
  Onze klasse is al jaren het meest succes volle proefkonijn van UNOX want ook die oogst kan mislukken, er moet vorst geweest zijn voor het BK evenement en dat was gelukkig een paar dagen ervoor gebeurd. Er zit toch nog steeds een omzet stijging in voor de UNOX winter club vooral na onze BK wedstrijden, dus ga zo door UNOX.

  Alle trailers en boten hadden een plek, de koffie was goed bruin gebrand en gezet door de HWH gastvrouw Joke en haar assistenten.

  Tot een uur voor de start was er eigenlijk niets aan de hand, maar enkele wind fluitjes door wat verstagingen brachten mijn maat Olaf en Koen van Os toch tot de reddings boot functie. Deze flexibiliteit was een klasse apart. Ook Adriaan Otto (HWH Finn nestor) en zijn haven assistent Speedy, de hadden al eerder ingezien dat dit niets was voor zijn sportschool image en had niet eens ingeschreven (Internet, buien radar en de weerman) maar zich ook beschikbaar gesteld voor de rescue boot, en zo blijft de club bij elkaar natuurlijk.

  Het wedstrijd comité schip van Henk de Jong met veel Pampus mannen aan boord, John van Altena, Henk Top (Flagman), de Gijs Wijngaard met Edo Bakker vertrok al zo van zullen we dan maar en wie komt starten die komt. Er werd gekozen om de zuidzijde van de 3e plas te nemen bij de boei 2 voor de kenners om een startlijn uit te leggen voor de eerste race. Dat viel nog niet mee maar toch na een valse start was het BK spektakel weer een feit. De eerste 600 meter werd er erg veel van onderuit de pin naar boven het Konijnen eilandje van die Lamme geklapt met geen ongunstige troeven om toch voor het veld uit te kunnen komen. Vlagen waren er zat, koud was het ook, 3 kruisrakken met de gate was gewoon de beste keuze met deze wind op Loosdrecht. Bij de boven boei was het volgens de deskundige Nanno die als eerste de bovenboei ronde met New Hips Appie Schippers als 3e komend van rechts onder Robinson Crusoë door Ab gelijk als een pro in de clinch met De heer van Viersen, ja ja hij (A.S) was fout en stil tot ie ’s avonds thuis kwam. Het uitzoeken van de beste eiland zijde was voor velen wel een probleem omdat de wind een beetje uitlokte om naar een verkeerde kant te gaan. Het was een leuke race met oprukkende nieuwe strijders uit het midden veld. PJ kwam zag en overwon deze race, kwam ergens vanuit de achterhoede en won de 1e race. De volgende 2e race met de zelfde gure wind uit de noord, noord oost hoek moest er toch wat aan de startlijn gerepareerd worden en werd het veld al wat kleiner, de vlagen werden door gezet met felle drukkers. Dat Unox mutsje gaf mij immers al het gevoel van er komt toch een Elfsteden tocht maar het voelde aan of dat we in een groot wak doken. Het overkomend water was vet koud maar toch als je het voorde wind uithield kwam het nog wel comfortabel over, de zwemmers ten spijt natuurlijk. De 2e race was een spektakel van jewelste en een echte overlevingsrace voor velen, het spelletje voorin werd weer gespeeld en de pro lag er gewoon een straat voor (PJ was weer fel 1). Na de 2e race finish de Finnen even naar de haven voor een bord UNOX erwten soep, worst en broodje. Deze combinatie voedsel kan wel met fietsen of hard lopen, maar niet met deze wind, het hangen kon nog net, maar met risico’s van te hoge bio gas productie in het verkeerde deel van de darm (ref study 2008 J. v Hellemond, Vallensbaek, Open Deense Denmark)
  Goed de derde race was een slag veld met jammer genoeg veel thuis blijvers en zie de resultaten lijst, ook hier werd de beste eerste. Hoe die Auke het met zwemmen het gered heeft zonder aan de rescue boot te komen is me nog steeds een raadsel, zie de foto op de website, die ogen, de haren, de kou spreken alle talen.

  ’s Avonds. Alle spieren waren dus weer opgerekt en kon er nog wel gepraat, gelogen en gelachen worden. Soms was het even stil op de kade tot het gratis bier met de BK door kwam. Filip Verheaghe onze trouwe vriend uit Belgie werd door ons natuurlijk niet alleen gelaten en redelijk volgegoten met Den Hollanders bier, samen met dit verrukkelijke boeren eten om daarna toch nog even bij Olaf aan boord van de Loung Tjalk te komen. Bij gebrek aan wat anders dan veel wind praat ging hij in conclaaf met Dhr Nagel over trailers die nooit gebouwd zijn en dan daarop volgend te discussiëren hoeveel port er bij de rode wijn kan om het toch nog rood van kleur te kunnen houden. Dat heeft de buurman Steven en onze Filip geweten. De volgende ochtend nieuws van Kamper Kuiper : De onder de auto van Filip geschoven schoenen stonden vol met een rood/groen lichtgevend mengsel tevens F.V onderkoeld in de wagen geslapen en te koud geworden om op tijd voor het ontbijt te zijn bij buurman Steven die hem s’nachts nog zo netjes uitgenodigd had. De wind op zaterdag was het probleem geweest zei Filip en Filip verkoos moed verdoeme ’s morgens toch de weg naar huis, om er toch bij Breda achter te komen dat ie spijt had om de prijs uitreiking te missen. De laatste aanval op de levers had blijkbaar toch ’s nachts nog zijn slachtoffers gemaakt, uitval heet dat in de kippenwereld.

  Zondag zoals voorspeld weer lekkere koffie door de dames gezet en een fijne wind zo van 10 knopen met een wisselende richting N NW, iedereen was er zowat weer bij op deze ochtend, net als de heren van de rescue boot en de zwemmers van gisteren natuurlijk.

  4e Race. Wat lag dat eiland er weer mooi tussen in deze race. Er moesten keuzes gemaakt worden. Voor velen een ramp voor sommigen een kwestie van intelligentie. Men rook aan een prijzenslag op de hattrick man van de voorgaande dag, de aanval werd ingezet door de kandidaten, maar er was bij 4 wedstrijden al een aftrek geloof ik, dus geen enkel gevaar voor P.J. Postma om de eerste plaats af te moeten geven.

  Zondag middag Soep met broodje UNOX worst. Tergend moesten de mannen met de hamer tussen de middag nog een erwten soep met worst naar binnen werken (1 Euro voor het gas) om PJ aan te kunnen vallen, en dat heeft toch wel effect gehad.

  De 5e race laatste kruisrak was meest tricky van alle 5, de grote verassing kwam van links en haalde een streep door vele illusies, Nanno viel hard aan en het werd dus nog even spannend, Karel v Hellemond met nog wat muiters, zoals ik, uit nood naar links boven het eiland heen en met een lotto trekking er uit en een goede plaats op de finish.

  Het was wat vreemd die laatste race want die de Jong was van het start schip af, Edo Bakker met John van Altena en Flagman moest het maar oplossen tijdens de start geloof ik. Zij lieten ons nog wel even wachten, zij werkten ook goed samen en het ging uiteindelijk ook goed, en dus is het reserve start comité is bekend.

  De Star Klasse winnaar Ab Ekels 1e prijs totaal, liet zich nog bijna door de eerder gerefereerde study sportschool houder uit Hilversum verrassen, deze man werd duidelijk 2e overall na alle races gezeild te hebben. De Rest van de star vloot liet het zaterdag een beetje liggen door bij de kachel te blijven zitten.

  De prijs uitreiking werd een Feest.

  Fons van Gent was de man die deze dag DE medaille toekwam.

  Heel het club huis zat vol met familie en vrienden, zeilers en de Loco Burgemeester van zijn gemeente Leudal, Dhr Joeri Minses. Fons wist van niets, het was wel leuk om hem een beetje om te leiden vlak voor zo’n belangrijk moment. Grote drukte in het clubhuis bij dit ritueel.

  Fons wist dus van niets, mocht niets meer vragen, vlak voor de plechtigheid was ie door Jannie nog in een mooi colbert gehesen tot ie zijn zoon in het clubhuis herkende met vriendin, de ogen en gezicht gingen scheef, hij voelde iets wat hij waarschijnlijk niet kende. De voorbereidingen hadden zijn werk gedaan, mijn maat Olaf had velen van ons al via Toni Nodari enkele weken geleden gewaarschuwd.

  Kees Kruijer (President of The White House) gaf de perfecte inleiding naar Fons en familie en gaf het lovend woord aan Fons door aan de Loco Burgemeester Dhr Joeri Minses van het Leudal waar Fons woonachtig is Fons kreeg nl na voorlezing door Dhr Minses van de uitgebreide oorkonde de meest verdiende Medaille uitgereikt: Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

  Fons heeft en doet nog steeds erg veel voor de zeilsport, bv de jeugd begeleiding in het verleden en is al meer dan 25 jaar verbonden aan de Finn klasse als bestuurslid en huidig penning meester FCH en tevens sinds 2009 President van de Finn World Masters organisation. De Loco Burgemeester van het Leudal was speciaal naar Het Witte Huis gekomen en vond het er ook wel leuk geloof ik, misschien zien wij hem nog een keer terug in een boot, hij blijft altijd welkom op Loosdrecht natuurlijk.

  De Verdiende Onderscheiding.

  Na Fons zijn feestje kwam de Boerenkool Cup prijs uitreiking. De prijs uitreiking en bedank ode aan het Witte Huis werd zoals gebruikelijk door de beide klasse voorzitters gedaan; Paul Kamphorst voor de Finn en Ab Ekels voor de Star en natuurlijk Toni Nodari (Fan) verzorgde geheel zelfstandig de Trofeo Lucio Nodari Cup (eerste master) uitreiking. Deze speciale prijs voor velen van ons werd voor de eerste keer op Nederland water gewonnen door de heer Jan Willem Kok (Ned 780).

  Ab Ekels gaf ook namens het Watersport verbond nog een fijne felicitatie door aan de Ridder Fons sprak ondanks alle emoties een zeer goed woord van dank uit naar de verantwoordelijken en zeker ook aan Jannie en de kinderen.

  Resume: Al met al weer een mooi zeil evenement geweest met heel wat emoties en met z’n allen veel plezier gehad in 48 uur.

  Henk de Jager
  Ned 11

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.