2009 ONK (by Hein van Egmond)

Home Forums Verslagen 2009 ONK (by Hein van Egmond)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #367
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken!

  Op 18 September vond in Medemblik, zoals elk jaar, het Open Nederlands Kampioenschap voor Olympische en paralympische klassen plaats. Op vrijdag ochtend stonden er dan ook 48 finnen op de slipway. De laatste fine-tuning aan de boten werd gedaan en de strijd was klaar om te beginnen. Het beloofde een mooie dag te worden.
  Toen de zeilers het water op gingen stond er een mooie 3 bft. en zonnebrilletjes waren beslist geen overbodige luxe. Het perfecte weer om er een paar mooie potjes uit te knallen. En dat gebeurde. In de eerste wedstrijd was het briesje constant in kracht alleen in richting een beetje variabel. Het was dan ook vooral belangrijk om na de start meteen de goede kant te kiezen anders kon het wel is een heel frustrerende wedstrijd worden. Welke kant? Dat blijft de hamvraag. Deze eerste race werd gewonnen door Timo Hagoort gevolgd door André Buzien (GER) en Christoph Froh (GER) op de tweede en derde plaats. Luuk die eigenlijk eerste finishte bleek achteraf helaas een ocs gescoord te hebben. De tweede wedstrijd nam de wind iets af maar wederom liet Timo onze twee Duitse vrienden niet de kans om hun statement te maken! Christoph tweede en die werd weer op de hielen gevolgd door Roy Heiner. Roy die ook maar weer eens had besloten om de Finn van dichterbij te gaan bekijken. De wind nam nog verder af. Het werd even spannend maar uiteindelijk kon er gewoon een eerlijke wedstrijd gevaren worden. Deze wedstrijd werd het voor de wind varen aardig op de proef gesteld. De bidonnetjes kwamen tussen de zwaardkasten vandaan want het zonnetje deed aardig zijn best de zeilers uit hun concentratie te halen. De Race werd gewonnen door Wietze Zetzema.
  Na de wedstrijden die tot laat door waren gegaan was het snel naar de kant. Omkleden (of niet) en door naar Brakeboer waar het bier en de hapjes al klaar stonden. De dag werd hier eens even goed geëvalueerd en velen gingen weer vol vertrouwen op naar de zaterdag.

  Zaterdag ochtend… Dichte mist! De verwachtingen waren dat er nog wel een beetje wind kwam maar die zou na 2 uur weer helemaal wegvallen. De mist was tegen de tijd dat er geplonsd kon worden opgetrokken en er stond een magere 2 bft. Bij de start aangekomen bleek het lekker constant te waaien met niet te veel draaiingen. Maar voor hoelang? Deze dag werd geteisterd door grote winddraaiingen en plotselinge windstiltes. De eerste wedstrijd kon nog redelijk worden uitgevaren en werd gewonnen door Dennis de Ruiter. Na de finish van de eerste wedstrijd was er uitstel maar deze ging er tot frustratie van sommige zeilers al snel uit. Er werd gestart en bij de bovenboei was het veld al compleet uit elkaar getrokken. Christoph (GER) won deze pot maar na de finish werd wederom duidelijk dat de meeste zeilers er geen zin meer in hadden. Er was geen wind meer en het was inmiddels al over drieën. Geen verwachtingen meer dus. Maar het comité dacht daar anders over. Een paar minuten later werd gewoon de klassenvlag gehesen. De eerste groepjes begonnen klopconcerten te organiseren. En de start werd eruit geschoten omdat de wind een te grote draaiing had gemaakt. Maar men was niet van plan de zeilers naar de wal te sturen. Als reactie daarop werd een massale vertrek actie georganiseerd. Deze leek een succes..! Maar het was wel jammer dat hoe kleiner het startschip werd hoe meer bootjes je zag omkeren. Toen bijna alle zeilers weer terug waren bij het startgebied werden ze weer naar huis gestuurd. Zaterdag was een mooie dag met veel zon alleen jammer van het tekort aan wind.
  Zondag, de dag van de medal-race met daarin de eerste tien zeilers uit het klassement. Maar eerst moest er ‘s ochtends nog een kwalificatie gevaren worden. Het onderwerp medal-race bleek op de wal al een omstreden onderwerp te zijn. En een ding w
  as iedereen het over eens ; het maakt het niet gezelliger! Tijdens de laatste kwalificatie woei het pittig. Christoph (GER) bleek voor de wind als de brandweer te gaan en liet al gauw het nakijken. Het laatste voor de windse rak ging het tussen Roy en Hein van Egmond om de 2e of 3e plaats, maar bij de laatste onderboei kon Hein het niet meer bijhouden en moest hij Roy er even tussendoor laten schieten. Roy werd dus tweede en met de resultaten van deze race stond Christoph eerste maar Roy maakte nog kans. Net als een aantal anderen want, in een medalrace is alles mogelijk! Maar eerst moest er op de kant gewacht worden op de andere races. Het ging flink harder waaien nu en er werd op het laatste moment nog van alles aan de boten veranderd. De medal-race was een zware race. Veel wind, lastige golven maar geen pompvlag. De zenuwen bleken Christoph toch teveel geworden en hij zakte als snel weg na de start. Voorin was het een spannend gevecht tussen Nanno Schuttrups, Roy en Timo. En in deze volgorde werd er dan ook gefinisht. Hiermee is de titel van dat verslag dan ook bevestigd. Alhoewel Roy nog een flinke bos krullen heeft, flikte hij het kunstje toch wel weer even. Hij is de Nederlandse kampioen van 2009 in de Finn-klasse.

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.