2008 Östereichischen StaatsMeisterschaft, WolfgangSee (by Cees Scheurwater)

Home Forums Verslagen 2008 Östereichischen StaatsMeisterschaft, WolfgangSee (by Cees Scheurwater)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #338
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Östereichischen StaatsMeisterschaft, WolfgangSee

  De meetdag begint op een regenachtige manier. De zeilmeter, met zeer stramme knieën buigt zich regelmatig vertwijfeld over een HagelNeu FinnSegel Ohne Erstvermessung, zo lijkt het dan maar na gemiddeld 5 minuten per zeil hebben de ooglenzen van de enthousiaste graag pratende en gezellige man de juiste vorm aangenomen en kan hij zijn focus richten op de uiteindelijk toch gevonden handtekening. Jawel, ook dit zeil mag mee doen. ZO komen er een kleine 60 zeilers voorbij met gemiddeld 2 zeilen. U begrijpt.. maar net op tijd klaar.

  De Wolfgangsee ligt net achter Salzburg, bij het dorp Sankt Wolfgang waar Mozart geboren is en tienvoudig OS-deelnemers Raudaschl zijn loft heeft. ’t Meer wordt gekenmerkt door de bergen eromheen, tot zo’n 1500 meter hoog. Aan het water staat een grote verticale rotsvant die de wind op alle mogelijk manieren ondoorzichterlijk maakt. Kortom: veel mooiere plekken om te zeilen zijn er niet. Advies, neem een glaasje wijn mee voor het vermaak…

  Dag 1 van de OSM begint zowaar met redelijk mooi weer. De wind zwabbert alle kanten op maar het comité laat zich niet van de wijs brengen en start gewoon, zonder zich wat aan te trekken van scheve banen en foute startlijnen. Het anker wordt per start zo’n 20 keer gelicht en het schip wordt dan weer verlegd op een vlaag. Tegen de tijd dat de 150 meter lange lijn boven water is is de wind alweer anders maar deze man kent een ongenadig grote hoeveelheid doorzettingsvermogen. Ik heb even rond gekeken of er iemand aanwezig was van t Guinnes Book Of Records, maar nee…
  In Race 1 worstelt karel zich van de laatste onderton terug van een 25ste plek naar een 10de. Cees laat zich terugzakken op de laatste honderd meter van 5 naar 16. ’t Kan allemaal in een oogwenk gebeurd zijn. Karel ziet regelmatig wat piraten op z’n nieuwe boot afkomen maar schrikt de belagers steeds af met het nodige duw en trekwerk. De dag worstelt zich op deze manier naar een einde en de dag eindigt met 3 wedstrijden van bovenstaand kaliber. Race twee hoeft Cees niet overstag in het eerste kruisrak, race drie is karel iedereen te slim af en wordt eerste. Er zijn er zelfs bij die niet finishen. Wel hebben die het voorrecht op een zeer idyllische windstille plek de rest van de vloot op de WolfgangSee te kunnen aanschouwen. Een groot drama deze wedstrijden met een hoop gemor. Een zekere Raudaschl denkt bijvoorbeeld in race 2 dat de 1-minuutvlag het startsein is en begint te varen… na ca 20 meter realiseert hij zich zijn vergissing en keert terug en start mee. OCS? Ben je mal. Toch nergens voor nodig?
  Aan het eind van de dag mengen we ons onder het Duitse voetbalpubliek bij een groot scherm en zien hoe ze een pak slaag krijgen van de Croaten.

  Dag 2 begint shitty and wet. Druilerige regen, koude lucht en geen zon. En een windje om van te treuren. De comiteeboot met de wedstrijdmaster en zijn twee dochters trekt t anker een kleine dertig keer op om de startlijn te verleggen maar het heeft allemaal geen zin. We zijn nog even getuige van de rijkelijk met vrouwelijk DNA bedeelde Oostenrijkse klassevoorzitter (de man praat erg veel met hoge stem) zijn hoosblik vult met water uit t meer en dat vervolgens leegdrinkt. Dan volgt er een start. In een streep zonder overstag naar de boventon. Voor sommigen dan. Een rare pot. Een Oostenrijker voorop dus gaan we maar gewoon door? Zo lijkt t althans. Het voor de windse rak verander in een reach en dan in een kruisrak. Ton verleggen? Waarom zou je? We gaan gewoon lekker door. Het kruisrak is een voor de windsrak en beneden, eigenlijk boven, worden we afgekort. Jippie wat een dramawedstrijden. Lijkt echt helemaal nergens op. De finish ligt net nog niet in de stoeltjeslift, dus het klunen wordt ons bespaard. Als nou tenminste nog de zon zou schijnen.. dat doet ‘ie alleen onderweg naar de haven. Mooie bries, lekker zonnetje. Morgen hopelijk wedstrijden in de zon. Scheelt allicht in de beleving.
  Gelukkig doet het Nederlands elftal ’t avonds tegen de Fransozen stukken beter.

  Dag 3 start in ieder geval met een zonnetje. Da’s al eens winst. Na een oor te luister hebben gelegd bij diverse zeilers kunnen we een aantal stellingen poneren:
  1. ’t comite is bar slecht
  2. een OCS bestaat niet in Oostenrijk
  3. regels worden niet nageleefd.
  4. vaar bij voorkeur een windstil gebied in en wacht op de vlaag van god
  5. doe alles wat verboden is want echt racen is het niet.
  En zo vangt deze dag aan. Alleen, er is geen wind. Daarom een toer inde omgeving gemaakt. Dankzij de uitmuntende rijstijl van Karel die weggaan van de uitstelvlag toch heel eng vindt lukt het me toch nog om zeeziek te zijn op de rimpelloze Wolfgangsee. Toch mooi meegenomen.
  De wedstrijden zijn redelijk oké vandaag. Shift van 100 graden, wel wind geen wind, maar toch worden er redelijk zeilbare potten geregeld. Aan het eind van de dag ish et spannend in de top 3. Daaronder ligt alles redelijk ver uit elkaar. Morgen nog een dagje met mogelijk 3 potten. Ook de Spanjaarden scoorden nog in de laatste minuut, dus wie weet wat wij voor elkaar krijgen.

  De laatste dag wordt er lang gewacht. Erg mooi weer, weinig wind. Tot half twee zullen we wachten zegt de wedstrijdleider. Ik doe hem het voorstel om op t water te wachten want dan kunnen we tot 5 voor 3 wachten op wind. De man fleurt meteen op: Michael Amigo Meyer staat één, Raudaschl er achter, da’s natuurlijk geen zaken doen vinden de Oostenrijkers en dus gaan we lekker naar buiten. Terecht overigens, meer wind dan de andere wedstrijden. Meyer leidt de dans maar deze keer wordt de race niet ingekort. Om met de Tsjech te spreken: Ej amigo, Comite Corrupta sieht das es keine östenreicher gewinnen wird und dus machen wir nog eine runde ja! Tja, aan u het oordeel. Ik was erbij en ik geloof hem

  Samenvattend: mooie omgeving! Goed voetbal! Slechte races! Terecht winnaar is discussiepunt! En natuurlijk hebben we dit wat cynisch opgetekend teneinde een leesbaar en minder saai verhaal te vertellen. Echter, de kern is zonder meer correct verwoord. Gelooft u mij heren: u denkt dat t op Loosdrecht stevig kan draaien? Op de Wolfgangsee draait in iedere race de wind vier keer het kompas rond, en ook nog naar boven!

  Raudaschl wint, Myer twee, Vinzec drie, SLO 99 vierde, Gubi 5de, Karel 6, Cees 11. 56 deelnemers

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.